Zeilen in de winter: do or don’t?
Voor de meeste mensen loopt het zeilseizoen van maart t/m oktober. Het is een echte zomeractiviteit. Althans: zeilen wordt over het algemeen geassocieerd met zon en warm weer. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om ook in de winter te zeilen. Zij vinden zeilen in de winter supermooi, geven aan dat het erg rustig is op het water en dat de atmosfeer heel speciaal is (bron: winterzeilen.nl).
Vindt u het zonde om uw zeilboot te stallen en mist u uw boot en het water al na een paar weken? Dan volgen hier wat tips om ook in de winter van de zeilsport te genieten.
1. Plan uw tocht kort van tevoren
U kunt plannen maken, maar houdt er in de winter rekening mee dat uw plannen kunnen of moeten wijzigen. Het weer bepaalt wat wel en niet mogelijk is, waar u wel en niet heen kunt varen. Houdt de weerberichten goed in de gaten en bepaal vlak voor vertrek aan de hand van de voorspellingen waar de reis heen gaat. Probeer regen te voorkomen, omdat het lastig kan zijn u warm te houden als u eenmaal nat bent. Het weer kan snel omslaan. Dit kan ook betekenen dat u niet meer terug kunt naar de haven van vertrek. Wees dus flexibel.
2. Houd vorst en (drijf)ijs in de gaten
Het hoeft niet per se boven nul te zijn om te zeilen. Wel moet u in de gaten houden of het water waar u wilt varen niet aangevroren is. Bekijk de verwachte ijsdikte en watertemperatuur van het KNMI.
3. Leer reven
In het najaar en de winter kan er sprake zijn van hardere wind dan u gewend bent. Het hoeft geen probleem te zijn het water op te gaan met sterke wind (houdt uiteraard wel de voorspellingen in de gaten). Het is wel belangrijk dat u grootzeil kunt reven (een rif steken). Oftewel: het zeiloppervlak verkleinen. Dit maakt het varen bij harde wind een stuk comfortabeler. Voor geoefende zeilers is reven automatisme, maar als u er niet bekend mee bent is het slim dit een paar keer te oefenen. Op zeilen.nl vindt u veel informatie over het leren reven.
4. Houd de tijd in de gaten
Op een warme zomeravond heeft u misschien geen haast om de haven op te zoeken, maar een winterdag is sneller voorbij dan u denkt, elke keer weer. Zelfs in november gaat de zon al voor 17:00u onder. Zorg dat u op tijd bij een haven bent. Zet eventueel een alarm. Houdt er rekening mee dat u onverhoopt toch later aan kunt komen en in het donker moet aanmeren. Zorg dat u dan weet wat u moet doen en waar u alles kunt vinden. Zorg ook voor goed licht aan boord.
5. Draag warme kleding
Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar zoals u weet is het op een boot toch vaak nog net even wat frisser dan u dacht. Neem het zekere voor het onzekere en draag extra lagen. Neem eventueel extra kleding mee. En vergeet uw thermo ondergoed niet.
6. Eet goed
Uitputting ligt op de loer. Zeilen in de winter kan een stuk inspannender zijn dan in de zomer. Zorg dat u ruim voldoende eten en drinken mee aan boord neemt en eet regelmatig om vermoeidheid en concentratieverlies te voorkomen.
7. Zorg voor voldoende brandstof en drinkwater
Houdt er rekening mee dat er in de winter meer aanlegplaatsen, winkels en drinkwatervoorzieningen gesloten zijn. Zorg dus dat u zelf voldoende meeneemt.
8. Herken onderkoeling
Onderkoeling is een sluipmoordenaar. Het kan erg gevaarlijk zijn als u dit niet op tijd herkent. De belangrijkste verschijnselen bij beginnende onderkoeling zijn:
- Lichaamstemperatuur van 34°
- Rillen en/of klappertanden
- Bleke en koude huid
- Trage ademhaling
- Zwakke polsslag
Vermoedt u onderkoeling bij een medereiziger? Alarmeer dan direct de alarmdiensten.
9. Extra aandacht voor veiligheid
In de winter is overboord slaan nog veel gevaarlijker dan in andere seizoenen. Probeer dit dan ook koste wat kost te voorkomen. Zorg dat iedereen goed voorbereid is en weet wat hij of zei moet doen. Zorg ook dat iedereen aan boord een goed reddingsvest draagt en zich kort aanlijnt wanneer dat nodig is. Slaat er desondanks toch iemand over boord. Weet dan hoe u moet handelen. Dit leest u o.a. hier en hier.