Varen met slecht weer: welke maatregelen moet ik nemen?
Veel regen, harde wind en temperaturen van ongeveer 20 graden Celsius. We hebben op dit moment te maken met een echte Hollandse zomer. Staat er een bootvakantie in Nederland op de planning? Dan zult u waarschijnlijk rekening moeten houden met slecht weer. Iedere zomer krijgen veel watersporters en bootvaarders onverwachts te maken met problemen door slecht weer. Echter, veel van deze problemen kunnen voorkomen worden door een goede voorbereiding. We geven u graag een aantal tips voor varen met slecht weer. Met deze maatregelen valt uw vaarvakantie niet in het water!
Houd de weerkaarten in de gaten
Ieder jaar worden er nog altijd watersporters overvallen door intense regenbuien, onweer of harde wind. Dit kan zorgen voor problemen op het water en een grote paniek aan boord. Om gescheurde zeilen, losgeslagen boten of andere problemen te voorkomen, is het verstandig om het weer nauwkeurig in de gaten te houden.
Veel bootvaarders die overvallen worden door slecht weer checken regelmatig websites als Buienradar. Maar niet alle (onweers)buien zijn te zien op Buienradar. Onweer en regenbuien kunnen plotseling ontstaan en zijn hierdoor niet altijd goed te voorspellen.
Om voorbereid te zijn op een plotselinge weersomslag, is het belangrijk om regelmatig naar weerkaarten te kijken. Houd de weersvoorspellingen van het KNMI in de gaten en kijk bijvoorbeeld op Windy.com naar de richting en snelheid van de wind.
Kijk naar de lucht
Het is dus belangrijk om regelmatig de weerkaarten en de verwachte windkracht te checken. Hierdoor bent u in de meeste gevallen goed voorbereid op slecht weer. Maar naast de kaarten en voorspellingen van weersites geven we ook het advies om de lucht in de gaten te houden. Wanneer er zogeheten bloemkoolwolken ontstaan, kan dit een indicatie zijn voor regen, onweer en harde wind.
Een bloemkoolwolk lijkt misschien ver weg, maar deze wolk kan ervoor zorgen dat er kilometers verderop een harde wind ontstaat. Wees dus altijd voorzichtig.
Een goede voorbereiding op varen met slecht weer
Het hoeft geen stralend zomerweer te zijn om te gaan varen. Ook met een beetje regen kunt u gewoon genieten van een bootvakantie. Wanneer er slecht weer is voorspeld, denk bijvoorbeeld aan een onweersbui, stortbuien of een harde wind, kunt u zich hierop voorbereiden.
Zoek een beschutte plek en leg de boot hier goed vast. Gebruik hier extra lijnen en kettingen voor, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het losslaan van de boot. Zorg er daarnaast voor dat u voldoende afstand houdt tussen andere boten. Wanneer u met een zeilboot vaart, kunt u de zeilen en andere losse onderdelen verwijderen.
Slim inpakken
De voorbereiding op het Hollandse zomerweer begint al bij het inpakken van uw spullen. Zorg dat u altijd genoeg (en passende) zwemvesten meeneemt voor het aantal personen aan boord. Uw veiligheid staat namelijk altijd voorop. En vergeet ook de reddingslijn niet.
Daarnaast is het verstandig om regenkleding mee te nemen. Kies voor poncho’s voor aan boord en neem paraplu’s mee voor op het vasteland. Ook regenlaarzen kunnen van pas komen tijdens een bootvakantie.
Activiteiten voor varen met slecht weer
Slecht weer hoeft uw vaarvakantie niet minder leuk te maken. Er zijn namelijk een hoop leuke activiteiten voor u en uw kinderen die u kunt ondernemen bij minder goed weer. Hier zijn enkele suggesties:
- Spelletjes spelen
- Museum bezoeken
- Stad verkennen
- Winkelen
- Indoor speelparadijs
- Bioscoop
Kies voor een goede verzekering
Gaat u binnenkort op vakantie met uw boot? Of u nu in Nederland of ergens anders gaat varen, het is altijd verstandig om een goede verzekering af te sluiten wanneer u met de boot op vakantie gaat. Met een bootverzekering bent u namelijk verzekerd tegen schade. Dus als u met schade door slecht weer of storm te maken krijgt, wordt dit in de meeste gevallen gedekt door de verzekering. Hulp nodig bij het kiezen van de juiste verzekering? Wij geven altijd onafhankelijk advies.
Lees ook: Tips voor het voorkomen van stormschade aan uw boot ->
Bronnen: https://www.knrm.nl/blog/tips/weer