Varen met kinderen
Varen met het hele gezin staat voor veel mensen garant voor een dag vol plezier en ontspanning. Maar gaat u varen met kleine kinderen, dan moet u als ouder wel rekening houden met speciale behoeften van kinderen en hier de juiste voorbereidingen voor treffen. We zetten een aantal tips voor u op een rij.
Investeer in goede reddingsvesten
Het dragen van een reddingsvest is niet verplicht in Nederland. Alleen op motorboten waar een vaarbewijs voor nodig is, is het verplicht om voor elke opvarende boot een zwemvest aan boord te hebben. Een zwemvest is echter geen reddingsvest. Een reddingsvest is er speciaal op gericht verdrinking te voorkomen. De grote kraag zorgt ervoor dat u in het water op uw rug komt te liggen en dat de luchtwegen vrij blijven. Zelfs iemand die buiten bewustzijn is kan niet verdrinken met een reddingsvest. Een zwemvest helpt alleen om te blijven drijven, maar kan verdrinking niet voorkomen.
In wat voor boot u ook vaart en waar je ook vaart, het dragen van een reddingsvest zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het omdoen van uw autogordel. Zeker voor jonge kinderen adviseren wij om te allen tijden een reddingsvest te dragen. Laat u echter goed informeren voor u een reddingsvest aanschaft. Er zijn meerdere soorten reddingsvesten, gericht op verschillende omstandigheden (beschut water, kustwater, open zee).
Een reddingsvest werkt alleen als het goed past. Bekijk daarom regelmatig het label om te zien of het reddingsvest nog aansluit bij de lengte en het gewicht van uw kind. U kunt ook controleren of het vest nog goed past door het kind op te tillen aan de schouders van het reddingsvest. De kin van uw kind mag niet door de opening glijden.
Neem genoeg zonnebrand mee
Veel zonverbranding op jonge leeftijd betekent een groter risico op huidkanker later in het leven. Bescherm kinderen met een hoedje of pet en goede kleding. Een zonnebril beschermt jonge ogen tegen UV-straling. Gebruik zonnebrand met ten minste factor 30 en breng dit 30 minuten voor uw kind de zon in gaat al aan. Herhaal het insmeren elke 90 minuten. Vergeet de oren, neus, lippen en bovenkant van de voeten niet!
Maak je boot kindveilig
Kijk door de ogen van een kind naar de boot en aanwezige spullen. Zorg dat er geen gevaarlijke dingen binnen handbereik zijn. Als u peuters aan boord heeft, doet u er verstandig aan gevaarlijke hoeken van bijvoorbeeld tafels te bedekken en stopcontacten af te dekken. Voor de allerkleinsten kunt u denken aan veiligheidsnetten. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een trapgat afsluiten, maar het is ook aan te raden een net rond de reling te spannen. Niet alleen voorkomt u dat uw kind overboord slaat, het houdt ook speelgoed tegen.
Voorkom zeeziekte
Pilletjes werken alleen als ze van tevoren worden ingenomen. Worden uw kinderen snel zeeziek? Zorg dan dat u ze ruim van tevoren al iets gegeven hebt. Wordt uw kind toch zeeziek, probeer hem/haar dan zoveel mogelijk naar de horizon te laten kijken, of zelf (mee) te laten sturen.
Zorg voor vermaak
Voorkom dat kinderen verveeld raken en onrustig worden. Hoe actiever ze bezig zijn en hoe beter ze zich vermaken, hoe minder snel ze vervelend worden. Leer ze van alles over varen, boten en veiligheid aan boord. Verken samen de boot en laat ze zien wat de mogelijkheden, de beperkingen en de mogelijke gevaren zijn. Gaat u vissen of doet u een eenvoudig controlerondje? Neem ze mee en betrek ze bij alles. Dat zal de boottocht niet alleen veiliger maken, maar vooral ook veel leuker! Want wat is er nu leuker dan dat uw kinderen net zo enthousiast worden over varen als uzelf?