Het belang van een anker aan boord
Omdat veel mensen al te kampen hebben met een (over)volle boot, wordt het anker vaak vergeten. Bovendien wordt vaak gedacht dat een anker enkel en alleen van toegevoegde waarde is wanneer men de boot ergens op het water wilt vastleggen wanneer daar niet aangemeerd kan worden. Ideaal om bijvoorbeeld op een warme zomerdag even uit te rusten en zelf te water te gaan. Hieronder leggen wij u graag uit waarom het aan boord hebben van een anker tevens ook heel belangrijk is voor de veiligheid.
Defecte motor? Ankeren maar!
Een anker aan boord zou minstens even belangrijk gezien moeten worden als de aanwezigheid van reddingsvesten. Sterker nog, een anker kan er zelfs voor zorgen dat men niet gered hoeft te worden door een reddingsvest in het geval van een plotseling defecte motor. Valt de motor uit, dan kan een anker aan boord veiligheid bieden. Zonder de stuwkracht van het anker bestaat de kans dat de boot verder de zee op drijft, tegen obstakels zoals rotsen opdrijft en vergroot tevens de kans op omslaan wanneer de motor defect is.
Ankers steeds kleiner en lichter
Jarenlang werd een anker gezien als een groot en zwaar object dat veel ruimte besloeg op schepen. ‘Hoe groter de boot, hoe zwaarder het anker’, is een veelvoorkomende gedachte. Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer zo zeer van toepassing. Er bestaan nu namelijk ankers van slechts een paar kilo die een schip van een aantal ton kan ankeren. Laat u altijd adviseren door een specialist welk type anker past bij uw vaartuig. Het type anker dat u nodig heeft, hangt namelijk af van de soort boot en het vaargebied waar de boot vaart.
Risico vermijden
Ook al is een anker aan boord niet verplicht adviseren wij toch een anker aan te schaffen voor extra veiligheid op het water. Heeft u een nieuwe boot? Twijfel dan niet en schaf een anker aan Hopelijk heeft u het anker niet nodig voor een noodgeval, maar neem geen onnodig risico en ga met een zeker gevoel én een anker het water op!