Brand aan boord voorkomen en bestrijden
Bijna niets is zo gevaarlijk als brand aan boord, zeker als u ver uit de kust bent. Daarom is het niet alleen belangrijk om brand te voorkomen, maar ook om goed voorbereid te zijn bij een eventuele uitbraak van brand. Hieronder volgen enkele tips.
Tips om brand aan boord te voorkomen en te bestrijden
1. Allereerst controleert u of alle brandblussers aan boord nog goed functioneren. Zijn ze onlangs nog gekeurd? En zijn ze afgestemd op de brandbare materialen aan boord? Er zijn verschillende typen brandblussers die elk hun eigen toepassing hebben. Zorg dat u hier bekend mee bent en dat u weet hoe u brandblussers gebruikt. Zorg er ook altijd voor dat er meerdere blussers aan boord zijn, voor het geval er eentje niet werkt of niet bereikbaar is.
2. Weet wat te doen als er echt brand uitbreekt en beschrijf dit in een calamiteitenplan. Houdt een brandoefening, waarbij iedereen aan boord een reddingsvest aantrekt, op een vast punt verzamelt en zich klaarmaken om het schip te verlaten. Doe dit ten minste één keer per jaar, of als de samenstelling van de bemanning verandert.
3. Is er echt brand uitgebroken? Alarmeer dan de omgeving. Bent u in de haven, bel dan 112 en de havenmeester. Op binnenwateren meldt u de brand via VHF kanaal 10, op open water of zee via VHF kanaal 16. Breng opvarenden in veiligheid, en probeer dan de bron van de brand te vinden. Gaat het om een elektrisch onderdeel of een brandbare vloeistof, sluit dan eerst de stroom of brandstofleidingen af voor u probeert het vuur te doven.
4. Pak uw brandblusser en activeer de handbrandblusser (proefschot). Blijf zo laag mogelijk, richt uw blusser op de oorsprong van de brand en spuit op de brandhaard, eventueel op en neer van links naar rechts. Spuit bij een vloeistofbrand nooit rechtstreeks in de vuurhaard. Bedek de hele brandhaard totdat het vuur helemaal uit is.
5. Probeert u een vloeistofbrand te blussen, gebruik dan nooit water. Hierdoor ontstaat een averechtse situatie die erg gevaarlijk kan zijn. Heeft u geen brandblusser bij de hand, gebruik dan een deken.
6. Is het vuur uit, ventileer de ruimte dan en probeer de rook te laten verdwijnen. Houd er rekening mee dat het vuur altijd weer op kan laaien, zelfs als het helemaal uit leek te zijn. Vraag eventueel iemand om dit in de gaten te houden.
7. Krijgt u het vuur niet onder controle, wacht dan niet te lang, maar verlaat het schip zo snel mogelijk. Laat iedereen plaatsnemen in de reddingsboot. Is er geen reddingsboot, maak dan in het water een levende ketting door de armen in elkaar te haken. Brandweermannen zullen altijd eerst proberen levens te redden, daarna bezittingen en tot slot de omgeving. Doe dat zelf ook.
Brochure Brandveilig
In de brochure Brandveilig vindt u uitgebreidere informatie over brandpreventie en — bestrijding:
- Preventietips
- Meer over het calamiteitenplan
- Uitgebreide informatie over brandblussers en hoe ze te gebruiken
- Eerste hulp bij brandwonden
- De 10 gouden regels m.b.t preventie en brand
Download deze brochure en zorg dat u die altijd bij de hand hebt!