Voorkom stormschade aan uw boot
De eerste herfststorm is al een feit. Is uw boot goed op voorbereid op storm? Stormschade aan uw boot is met een goede voorbereiding grotendeels te voorkomen.
Boot aan wal
Het is uw eigen verantwoordelijkheid om de boot goed te stallen. Zorg voor een stormvaste bok-constructie, als de boot op het land staat. Ondersteun de boot daarbij op de juiste punten. Grotere jachten hebben ook extra ondersteuning nodig onder het voor- en achterschip. Gebruik geen losse steunen. Verbind alle losse delen van de bok aan elkaar.
Als de boot op een trailer staat, bevestig dan aan beide zijden van de boot een lijn of kabel. Zo kan de boot niet omwaaien. Verwijder verder alle losse onderdelen van uw boot zoals zeilen en de buiskap. Een (zeil)boot moet eigenlijk nooit met een staande mast overwinteren. De boot vangt zo namelijk extra veel wind tijdens een storm. Verwijder de mast en berg deze veilig op in een mastenhok, indien aanwezig. Zoek anders ruimte in een schuur of loods.
Boot in het water
Begin met het verwijderen van zeilen en andere losse onderdelen zoals een buiskap of rolfok. Zit de dektent goed vast? Kan er nergens wind onder komen? En zitten alle lijnen nog goed vast? Tip: maak de lijnen gedurende het jaar regelmatig op een andere manier vast. Zo slijten ze niet op één punt. Een rubber trekveer in de lijnen is een goede toevoeging. Deze kunnen ruk- en trekkrachten goed opvangen. Als uw boot tegen een kade of steiger ligt, controleer dan ook of de stootwillen nog goed hangen. Verzwaar de stootwillen eventueel zodat deze niet omhoog kunnen waaien. Hang er bijvoorbeeld een gevulde jerrycan aan.
Stevige afmeervoorzieningen
Controleer de afmeervoorzieningen bij uw ligplaats. Afmeervoorzieningen hebben ook regelmatig onderhoud nodig. Controleer of de touwen niet rot zijn en check de staalkabels op roest. De afmeervoorzieningen op de kade slijten ook. Hier kan ook roest ontstaan of ze gaan los zitten na verloop van tijd. De houten afmeerpalen in het water kunnen ook doorrotten. Allemaal punten dus om regelmatig te controleren, of te laten controleren door een expert.
Wacht niet het weerbericht af. Inspecteer de afmeervoorzieningen op tijd. Zo kan het eventuele onderhoud ook op tijd uitgevoerd worden. Als uw boot losslaat, kan er namelijk niet alleen schade aan uw eigen boot ontstaan maar ook aan die van uw buren. Bovendien is het niet handig om tijdens een storm de boot weer goed vast te moeten leggen.
Als er bovendien schade ontstaat door achterstallig onderhoud, bestaat de kans dat uw verzekering deze schade niet vergoed. In uw polis staat dit aangegeven in een formulering zoals “De verzekerde moet alles doen om schade te voorkomen of te beperken” of “Schade voortkomend uit onvoldoende onderhoud is van de verzekering uitgesloten”.
Laatste controle voor de storm
Als u uw boot winterklaar laat maken door een professional kunt u in ieder geval altijd aanspraak maken op de verzekering. Is er storm voorspeld? Ga dan even langs uw boot voor een controle. Ga ook na de storm weer kijken of alles nog in orde is. En sluit in ieder geval een goede bootverzekering af zodat eventuele stormschade gedekt is.