Uw boot winterklaar maken
Heeft u genoten van een heerlijke zomer op het water? Helaas komt het watersportseizoen nu ten einde en staan de herfst en winter voor de deur. Tijd om uw boot winterklaar te maken! Hier zijn allerhande klusjes aan verbonden en per boot zal dit verschillen. Naast een grote schoonmaak moeten er bijvoorbeeld veel elementen drooggelegd worden. We bespreken in dit artikel een aantal belangrijke stappen om uw boot winterklaar te maken. Wanneer u uw boot voor het eerst voorbereid op de winter kunt u voor uzelf een lijst bijhouden met dingen die u tegenkomt waar u volgend jaar weer op moet letten. Wij hebben ook een lijst met tips om rekening mee te houden wanneer u uw boot laat overwinteren op het water of op de wal. Maar nu eerst aan de slag met de boot zelf.
Boot leeghalen
Het eerste gedeelte van de voorbereiding voor de winter gaat om het leeghalen van de boot. Ten eerste haalt u alle houdbare producten van de boot. Kijk alle kastjes goed na en haal al het eten en ook flessen of blikken weg. Vanwege de kou kunnen elektronica en de accu’s beter binnenshuis bewaard worden. Als een accu ontlaadt, verandert de elektrolyt in water, wat kan bevriezen. Zorg er dus voor dat de accu’s vol blijven of als u deze los kunt koppelen, neem deze mee naar huis. Alle stoffen accessoires, zoals kussens, bergt u ook binnen op, beschermd tegen vocht. Belangrijk om niet te vergeten is het afsluiten van het gas (indien aanwezig). Steek hiervoor uw apparaten die op gas werken aan en draai vervolgens de kraan van de gastank dicht. Als de branders gedoofd zijn kunt u ze afsluiten. Sluit daarna de veiligheidsschakelaar. Wij adviseren om de gasflessen thuis op te slaan, op een droge plek met ventilatie.
Stilstaand water verwijderen
De volgende stap is het droogleggen van alle tanks, leidingen, boilers en andere onderdelen waar water in staat. Per onderdeel is een bepaalde aanpak van belang. In het toilet en de leidingen blijft bijvoorbeeld vaak restwater staan. Zorg dat dit restwater gemengd wordt met antivries. Een verhouding van 50% water en 50% antivries is goed. Zorg dat dit mengsel goed door de leidingen doordringt door alles een keer door te spoelen. Pas op dat u nooit dezelfde antivries gebruikt die ook voor auto’s wordt gebruikt! Deze bevat vaak een giftige stof die niet geschikt is voor uw boot.
De zoetwatertanks daarentegen zijn te groot om met antivries te vullen. Deze moeten dus helemaal leeg zijn. Dit is tevens een goede reden om de tanks van binnen ook eens goed schoon te maken. Droog ze vervolgens goed uit met een spons en dweil.
Onderhoudsklusjes
Na het leeg laten lopen van alle watersystemen is het tijd voor de buitenkant van de boot. De canvas overkappingen en zeilen zijn, ook opgevouwen, niet bestand tegen het winterweer. Haal deze dus van de boot af. Verder kunt u aan de slag met onderhoudsklusjes zoals het smeren van rolsystemen, onderhoud van de lieren, de buitenkant van de boot schoonmaken, verf en lak bijwerken, een waslaag aanbrengen, etc. Laat na alle klusjes en de schoonmaak interne luiken, deuren en kastjes open staan. Tijdens de winter wordt het vochtig aan boord en een goede luchtcirculatie voorkomt schimmel. Ter preventie kunt u ook vochtvreters neerzetten. Staat uw boot er nu weer pico bello bij en is hij klaar voor de winter? Dek hem dan af met een zeil zodat hij beschermd wordt tegen het herfst- en winterweer. Zorg dat dit zeil goed strak zit zodat er geen kuilen met regenwater ontstaan en het niet losraakt bij een storm.
Uw boot stallen in de winter
Wilt u uw boot tijdens de winterperiode een veilig onderkomen geven dan kunt u hem in een winterstalling plaatsen. Er zijn binnen- en buitenstallingen. Is de stalling verder weg en is het nodig de boot te vervoeren over de weg, dan heeft u een boottrailer nodig om de boot te vervoeren. Heeft u een eigen boottrailer of huurt u er een? In onze vorige blog over boottrailers leest u hoe u uw boot veilig kunt vervoeren. Lees ook de tip over het veilig stallen van uw boot (tip nummer 5).
Is uw boot ook verzekerd in de stalling?
Uw bootverzekering is aan te vullen met extra dekkingen. Bijvoorbeeld het meeverzekeren van uw trailer of een rechtsbijstands- of verhaalsrechtsbijstand verzekering. Er zijn ook dekkingen voor vorstschade. Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden vorstschade echter alleen als uw boot door een professioneel bedrijf winterklaar gemaakt is. Laat u daarom goed informeren over uw bootverzekering. Heeft u hier vragen over of wilt u advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.