Gaat u varen en vissen tegelijkertijd? Let op deze tips!
Vissen vanuit een bootje kan een mooie ervaring zijn. Het geeft je een ander perspectief als je het vergelijkt met langs de kade vissen, en bovendien kun je jezelf makkelijk verplaatsen vanuit je boot. Echter, zitten hier wel risico’s aan. Vele wateren worden namelijk gedeeld met de beroepsvaart, wat soms nog wel eens mis kan gaan. Het vissen op vaarwegen kan tot ongewenste situaties leiden, die soms zelfs levensgevaarlijk kunnen zijn. Waar moet je aan denken om veilig te kunnen vissen en varen?
Onderschat de scheepvaartboten niet!
De eerste tip is je bewust worden van de scheepvaart. Een scheepvaartboot is vaak te groot om snel te kunnen remmen. Daarbij komen ze vaak met snelheden tot wel 25 kilometer per uur. Deze schepen zien vissersbootjes in sommige gevallen niet eens op de radar. Ook weet de schipper vaak niet wat de vissersbootjes van plan zijn. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Een belangrijke zaak om te onthouden dus!
Denk goed na over je plek!
Over de plek van het vissen moet goed nagedacht worden. Ankeren in een vaargeul is een no-go. Het beste is zelfs om weg van de vaargeul te blijven. Ook sluizen kun je het beste vermijden. Daar kunnen veel scheepvaartboten tevoorschijn komen.
Zie het vanuit het perspectief van de grote schepen!
Een andere tip is niet te lang wachten. De risico’s bouwen zich op des te langer je wacht. Bij bijvoorbeeld het niet opstarten van de motor kun je nergens heen. Ook kan een binnenvaartschip zo hard schrikken dat hij veel moet uitwijken, met alle gevolgen van dien. Binnenvaartschepen hebben daarbij een dode hoek van 200 tot 250 meter, wat ervoor zorgt dat ze constant op hun hoede moeten zijn!
Hou rekening met iedere richting!
Ook kunnen binnenvaartschepen tegenliggers tegenkomen. Als er dan een vissersbootje in de weg ligt, kan een van de partijen helemaal niet uitwijken. Om levensgevaarlijke situaties te vermijden is het dus het beste om op andere plekken te vissen dan binnenvaartroutes.